How to: Hoe afvallen wel lukt!

image
Gisteren was het de meest depressieve dag van het jaar, oftewel Blue Monday. Redenen hiervoor zijn onder meer het slechte weer van januari, geldgebrek door de dure decembermaand, het aankomen van de eerste rekeningen en het mislukken van de goede voornemens. 
Voor vrouwen staat afvallen al jaren hoog op de lijst van goede voornemens dus laten we het daar eens over gaan hebben.

Vrouwen willen afvallen om verschillende redenen, maar hoofdzakelijk om aantrekkelijker gevonden te worden en hoe kan het ook anders met het beeld dat de media ons geeft. Nu is de discussie over 'size zero' al veel te vaak gevoerd dus dat wiel hoef ik niet opnieuw uit te vinden. Daarbij, we kunnen er wel tegen blijven vechten, maar als we héél eerlijk zijn willen we allemaal toch mooi slank zijn? Natuurlijk wel!

Vandaar dat ik eens rond gespeurd heb naar dingen die echt werken om gewicht te verliezen. Hierbij gaat het niet om zogenaamde crash-diëten maar om aanpassingen die zorgen voor gewichtsafname en op de lange termijn ook voor blijvende slankheid.


1. Wees eerlijk en reëel op alle fronten
Bekijk je lichaam en bedenk wat er echt mogelijk is, hoeveel energie je erin wilt stoppen en hoeveel moeite je wilt doen.
Als je denkt dat je met een keer per week sporten, een kilo snoep per dag en een peerfiguur de benen van Gisele Bündchen krijgt dan weet je zelf ook wel dat er iets niet klopt. Ook te snelle deadlines zijn killing. Je kunt niet blijvend 20kilo in drie weken afvallen!

Sla niet in een keer om. Het voordeel van mijn aanpak is dat het kleine veranderingen zijn met een groot resultaat. Als je van fervent fastfood eter naar konijn gaat zul je binnen 2weken strandden.

Wees ook niet te streng voor jezelf! Als je jezelf alle lekkers ontzegt zul je eerder gefrustreerd raken en sneller verliezen dan wanneer je af en toe een keer zondigt. Dit kun je tevens heel goed opvangen door een uurtje extra te sporten of door je avondeten daardoor nog magerder te maken dan je van plan was.

2. Afvallen begint in de winkel!
Dit is de meest makkelijke truc die er bestaat. Wanneer je boodschappen doet, koop dan GEEN slechte dingen of maar heel weinig. Als jij 1 reep chocolade koopt en je krijgt een vreetkick is dat nog altijd beter dan wanneer je ook nog 3 zakken chips, een cake en 2 zakken Haribo ernaast hebt. Want wees eens eerlijk, als het eenmaal is huis is ga je er echt niet de hele week naar zitten kijken toch? Dit is het makkelijkst wanneer je met iets in je maag naar de winkel gaat.

Koop dingen die je mag snacken, let hierbij voornamelijk op een hoog proteïne gehalte, laag vetgehalte en weinig koolhydraten. Het aantal calorieën is niet altijd hetgeen wat je moet weten.

Wees voorzichtig met teveel fruit aangezien hier veel suikers inzitten. Voorbeelden van dingen die je naar hartenlust kunt snacken:

Magere yoghurt (eventueel met wat muesli), noten, magere vis en vlees soorten maar ook kaas en groente als komkommer, worteltjes, spinazie, tomaten, augurkjes etc etc. Voor een goed overzicht van Kcal in je avondeten kun je hier kijken.

Wil je toch iets met wat meer koolhydraten pak dan of de goede als zilvervliesrijst, volkoren varianten en peulvruchten of de slechte als witbrood, deze verteert sneller..

3. Neem je huidige eetpatroon eens goed onder de loep. Wat eet je en wanneer?
Ontbijt je 's ochtends wel en zo ja, wat eet je dan? Uit onderzoek is gebleken dat je wanneer je ontbijt met proteïnen gedurende de dag minder honger hebt en ook een lagere calorie-inname. Zeker voor de mensen die liever niet teveel eten in de ochtend is een eitje, het liefst zonder dooier of een verhouding van 1:3, een goede oplossing. Bedenk, gekookte eieren zijn gezonder dan gebakken eieren. Wanneer je dit ook nog eens combineert met (groene of witte) thee val je nog meer af.

Eet je voor je lunch een snelle, vette hap omdat je op school of het werk zit? Maak dan de avond van te voren thuis wat klaar. De meeste bedrijven hebben wel een magnetron waar je je eten kan opwarmen en anders doet een gevulde salade het ook goed. Denk aan koude pasta salades met tonijn of kipfilet. Let hierbij natuurlijk wel op de dressing. Liever geen Mayonaise maar mix wat azijn, olijfolie, citroen en wat zout en peper. Of gebruik mayo gemaakt van yoghurt.

Voor je avondeten kun je verschillende dingen doen om minder vet te eten buiten op het eten zelf te letten. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat eten van een rood bord al zorgt dat je 40% minder eet.

Tevens is het vaak zo dat we ons bord volgooien met aardappelen of rijst met daarbij wat groente en vlees. Beter is om de focus op je groente te leggen en vlees en aardappelen als bijgerechten te zien. Gebruik niet teveel zout in je eten.

Daarnaast raad ik je aan om kleinere borden te gebruiken en jezelf aan te leren dat je maar 1 keer mag opscheppen. Op die manier ga je niet haasten onder het mom 'dadelijk is het koud' maar gun je jezelf de tijd te genieten van je maaltijd.

Bekijk ook of je een tv-snacker of vervelingssnacker bent. Zo gauw je dat doorhebt kun je ook dit veranderen. Zorg er dan voor dat je gezonde snacks in huis hebt, zie punt 2. Trek in zoetigheid als chocola en ijs of chips wijzen vaak ook op een tekort aan proteïnen. Dat valt al te verhelpen met een glas magere melk of een handje noten.

Spreek met jezelf vaste tijdstippen af voor je eten, met een eindtijd waarna je niet meer mag eten, bv 20u. Maar ga hier ook niet te paniekerig over doen, zie punt 1. Eet wanneer je honger hebt, niet bij iedere trek. Een glas water/buillion neemt die trek ook wel weg.
Vergeet echter ook je drinkgedrag niet onder de loep te nemen.
Wat drink je allemaal op een dag en hoeveel? Drink je 's ochtend 3 koppen koffie/thee met suiker ben je er dan van bewust hoeveel Kcal dat al is. Drink voldoende water of zelfgemaakte ijsthee. Wat kan helpen is een volle fles in je koelkast leggen en kleine flesjes mee naar school of werk te nemen.
Alcohol bevat veel lege calorieën en zorgt voor trek in een vette hap en zoetigheid de dag erna. Drink ook zeker geen alcohol op een lege maag, dat wordt direct opgeslagen.

4. Gebruik 'Light' op de juiste manier
Uit een bepaald onderzoek van de American Marketing Association bleek dat light kan lijden tot overgewicht.
Ik vind echter dat light-producten kunnen helpen bij een dieet, maar alleen als je daarbij de volgende dingen in je achterhoofd houdt:
* Lees altijd het etiket van de normale en light variant.
* Light betekent minder Kcal/Vet/Suiker dan in de normale variant. 'Minder' kan verschillen van 10% tot 95%. Vaak denken consumenten dat het verschil 40% is terwijl het eigenlijk gemiddeld 11% is.
* Ga niet meer eten. Hoe vaak denk je, 'ach t zijn light chips, laat ik de hele zak maar leegeten'? Niet doen dus! Dan verkracht je het effect weer.
* Sommige 0% vet producten hebben weer meer suikers en andersom. Let ook hier op!
* Hou er rekening mee dat producenten overal light op zetten als ze daardoor meer kunnen verdienen.

5. Ga meer bewegen!
Ga vaker ergens met de fiets of te voet naar toe, stap een halte eerder uit je bus op weg naar huis en neem de trap ipv de lift. Zeker nu ik zelf een autootje heb weet ik hoe diep die valkuil is, want fftjes snel naar de winkel is toch aantrekkelijker in mn Swiffertje dan op de fiets, zeker in dit baggerweer!

Ga voor cardio gecombineerd met krachttraining. Het is bullshit dat krachttraining niks voor vrouwen is, spieren zorgen juist voor een hogere verbranding van calorieën dan vet en je zult niet binnen een maand uitzien als een bodybuilder ;).

Als je weinig of niks aan sport doet, probeer dan eens verschillende dingen uit. Op die manier vind je wat er wel en niet bij je past en zul je met plezier sporten. Maar ook als je al jaren hetzelfde doet kan het ook leuk zijn om een keer iets totaal anders te proberen.

Mocht je echt niet van sporten houden, geen zin hebben of geen tijd (tijd kun je maken..) sleep dan je lover wat vaker je bed in en ga dan niet dood op je rug liggen:

Begin je voorspel eens met een striptease en ga hierbij wat vaker door je knieën, buig diep voorover, schud je heupen los en of gebruik yoga poses zoals 6, 7, 8, 16, 20 en 22.

Maar ook een potje stoeien helpt om in de mood te komen op een energieke manier.

Ga in plaats van liggen, staan of zitten. Laat hem op een lage stoel of kruk zitten en ga op hem zitten met je gezicht naar hem toe. Op die manier kun je zelf het ritme bepalen en je billen en benen trainen.

Als je hem op de bank of het bed laat zitten kun je ook met je rug naar hem toe op zijn schoot kruipen. Zeker wanneer je dan extra diep voorover bukt heeft hij een geweldig uitzicht!

Je kunt ook boven hem hurken wanneer hij op zijn rug ligt. Je kunt zijn schouders of borst als steun gebruiken bij je bewegingen.

Yoga poses kunnen ook heel leuk in bed zijn, ga bijvoorbeeld eens op je rug liggen en dus je heupen van het matras af, je rug kun je met je handen ondersteunen. Perfect voor strakke billen ;)

Kom uit de comfortzone en gebruik de keuken, de garage, de trap of de badkamer ook eens voor wat extra fun. Neem wel een handdoekje mee voor de troep en als bescherming tegen schaafwonden en blauwe plekken.

Natuurlijk spreekt het voor zich maar toch nog even: Hoe langer je seks duurt hoe meer je zult verbranden. En grijp na de inspanning niet naar de reep chocola!

6. Doe het niet alleen
Vraag je vriendinnen om mee te gaan sporten, je vriend of huisgenoten om minder snoep in te slaan of het bij zich te houden.

7. Fake it untill you make it
Als je niet wilt afvallen zijn er wel meer trucjes die je net iets slanker laten lijken.
* Met een tan lijk je slanker, zeker als je de zijkanten van je benen iets meer aanzet lijken deze slanker. Bij je armen smeer je iets meer aan de binnenkant.
* Draag altijd hakken, zet een been voor de ander, trek je schouders naar achteren en houd je hoofd hoog.
* Koop shapewear en dan het liefste uit 1stuk.
* Zorg dat je altijd recht opzit en het liefst in een Z-vorm; je benen bij elkaar aan een kant, je bovenlichaam en handen ietsjes naar de andere kant.
* Draag lange broeken, of korte rokjes, wanneer je meer lengte creëert lijk je slanker. Draag onder rokjes ook geen schoenen met enkelbandjes deze laten je benen korter lijken en je kuiten en enkels dikker.
* Halflang haar staat beter dan een kort koppie, zorg ook niet voor teveel volume.
* Naast grote tassen en andere accessoires lijk je zelf slanker.
* Mix niet teveel kleuren, patronen en laagjes.
* En de klassieker: donkere kleuren als zwart en donker blauw kleden af.

1 comment:

  1. Je hebt t door :p maar vet vlees en vette vis mag ook wel, 18g vet per dag moet je minimaal binnenkrijgen voor je hormonale productie. En dat is een absoluut minimum. Als het maar niet wordt gecombineerd met koolhydraten als rijst, aardappelen. Beste voorbeeld dus dat fout is is friet.

    ReplyDelete